Valdres Mathus

Salg av produkter fra små norske alkoholprodusenter

Små alkoholprodusenters forening stiller seg bak forslaget til Landbruksminister Lars Peder Brekk om å kunne selge vin direkte fra produsent. Slik det er i dag er det meget vanskelig å etablere produksjon av alkoholholdig drikk, da markedstilgangen for små produsenter er svært begrenset og det er dermed vanskelig å øke omsetningen for å bli en stabil leverandør til Vinmonopolet og andre. Vi har i dag produsenter som eksporterer over 60% av sine produkter på grunn av vanskelig markedstilgang i Norge.

Forslaget vil gi oss mulighet til å ta aktiv del i næringsutvikling og bygdeturismen. Turisme knyttet til produksjon av øl og brennevin er blant annet stort i Danmark, Skottland og Irland, og vinturisme er meget stort i mange land.

Vi håper at dette åpner for en videre debatt rundt andre punkt i alkoholloven, og da med spesielt fokus på reklameforbudet som blir tolket meget strengt. Blant annet så er det vurdert at når vi som produsenter serverer våre egne produkter på festivaler og godkjente serveringssteder, er dette alkoholreklame og dermed lovstridig. Vi er derfor anbefalt å bruke uavhengige personale. Dette er for oss uforståelig (uttalelse fra Sosial og Helsedirektoratet i forbindelse med matstreif 2008)

Ellers er det hevdet at dette forslaget vil være diskriminerende for produsenter fra andre land, og vi vil da påpeke at man i dag kan finne informasjon på norsk angående viner produsert av nordmenn i utlandet og som har mesteparten av salget sitt i det norske markedet, og at man samtidig har mulighet til å kjøpe disse produktene direkte fra disse produsentene med de nye importbestemmelsene. Vi som driver i Norge kan ikke informere om våre egne produkter, og heller ikke selge våre produkter på egne hjemmesider som våre konkurrenter i blant annet Danmark.

For små alkoholprodusenters forening

Espen Blåfjelldal, Små Vesen bryggeri

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s